miércoles, 30 de enero de 2013

L’Ajuntament d’Altea vol dur a terme un Pla d’Actuacions Silvícoles per a la recuperació i millora de les masses forestals existents en la “Serra Bèrnia”

serra 2
Un dels valors ambientals del nostre municipi és la muntanya pública de Serra Bernia. Aquest espai natural forma part de la zona LIC Muntanyes de la Marina i conté valors únics en les comarques de les Marines, tant botànics com a zoològics. En 2010, temporals de vent van provocar la caiguda d’exemplars de pi carrasco de gran port. Aquesta quantitat de material pirófit juntament amb matoll, llenyes seques, etc., han donat lloc a un paisatge descurat, amb un elevat risc d’incendis i focus de proliferacions de plagues forestals. Aquestes condicions es van agreujar al novembre de 2012 amb l’últim temporal de vent.
En els procediments d’obtenció de llicències municipals d’obra en els quals s’eliminen per necessitat de l’edificació algun arbre o arbust, l’ajuntament d’Altea confisca unes quantitats econòmiques per a compensar la pèrdua de massa forestal. Els treballs de recuperació i manteniment duts a terme en la Serra de Bernia, han sigut finançats amb una partida d’aquests avals, complint així l’objectiu per al qual van ser confiscats. Aquest procediment garanteix que la pèrdua de vegetació per diverses causes, es compensa en el municipi amb accions de conservació i millora dels espais naturals existents.
Els treballs realitzats han permès alliberar la senda PR-CV7 “*Camí dels Revoltes” de troncs de pi que impedien el pas lliurement, actuat en concret en les masses forestals de la zona de la “Pineda de Calçes” i la “Penya Alhama” en els quals es realitza eliminació de les restes vegetals mitjançant astellat mecànic, aprofitament de part de troncs tallats en infraestructures de prevenció de l’erosió hídrica, realitzant muretes que ajudaran a la contenció del sòl.
Segons el regidor de Medi ambient Miguel Ángel Capilla, del grup CIPAL, amb aquests treballs es realitza prevenció d’incendis forestals i de l’erosió, per a protegir un paratge natural de gran valor ecològic. S’aconseguirà un paisatge natural amb unes masses forestals més evolucionades, capaces d’albergar una major biodiversitat, i amb una major capacitat de regeneració natural.
Tots els treballs de l’empresa responsable del tractament silvícola, han sigut supervisats per agents mediambientals de l’Oficina comarcal d’Altea, els quals han participat activament tant en els condicionants previs del treball a realitzar com en la seua fase d’execució.
La gestió dels recursos naturals deu conciliar les demandes plantejades pels diversos grups socials i a més han de ser gestionats d’una forma sostenible. A aquest efecte, l’Ajuntament d’Altea vol dur a terme un Pla d’Actuacions Silvícoles per a la recuperació i millora de les masses forestals existents en la “Serra Bèrnia”, per a aconseguir compatibilitzar els diferents usos del mitjà natural; manteniment de la qualitat paisatgística i ambiental, recreativa, així com garantir la sostenibilitat de l’ecosistema, va concloure Miguel Ángel Capilla.
Fuente: Radioaltea

No hay comentarios:

Publicar un comentario